اگر بخواهیم در نگاهی اجمالی ، معیارهای مبنایی تشیّع برای رییس دولت اسلامی را پیدا کنیم ، بی گمان بایستی فرمایشات معصومین(ع) به ویژه امام علی (علیه السلام) را بررسی نماییم. و در این میان اگر نامه امیر المؤمنین (ع) به مالک اشتر را پروتکل و اساسنامه حکومت اسلامی بنامیم ، سخن گزافی نگفته ایم.
زمانی که حضرت ، مالک را والی مصر قرار می دهد ، در نامه ای گویا ، نه برای فرمانروای جدید مصر ، بلکه برای کلّ آنانی که در هر برهه ای از تاریخ بخواهند ، کارگزاری دولت اسلامی را عهده دار شوند ، هدف تشکیل دولت اسلامی، چارچوب ، وظایف و پس زمینۀ همۀ برنامه ریزی های خرد و کلان دولت را صریح و روشن بیان می نمایند، تا ضمن انجام دادن وظیفه الهی خویش، روش حکومت داری شیعه را نیز تبیین نموده باشند.
و آنچه در این برهه حسّاس منتهی به انتخابات ریاست جمهوری ، مدّ نظر نگارنده است ، نه شرح فرازهایی از این نامه مهمّ – که کار فقها و علمای اعلام ماست – بلکه مداقّه در معیارهای مدّ نظر امام علی(علیه السلام) برای رییس دولت اسلامی می باشد . و این ملاحظه از دو منظر بایستی رصد گردد ، یکی تطابق معیارهای شخص کاندیداها با مبانی احصایی و دیگری شعارها و شگردهای معرّفی برنامه های کاندیداها ، که آیا شعارهایی صرفاً جهت جلب آرای مردمی و پیدا کردن محبوبیّت بیان می شوند و یا واقعا دغدغه تشکیل دولتی با معیارهای تشیّع مدّ نظر است؟؟ چرا که گاها غیر از شعار عمومی و کلیشه ای ولایت مداری ، آنچه در برنامه های اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی و…. ارایه می گردد ، شکاف عمیقی با مبانی حکومت ولایی احساس می شود.
سخن کوتاه نموده و ترجمه فرازهای اولیّه نامه امام علی (علیه السلام) به مالک را مرور می کنیم :
بسْمِ اَللَّهِ اَلرَّحْمَنِ اَلرَّحِیمِ . هَذَا مَا أَمَرَ بِهِ عَبْدُ اَللَّهِ عَلِیٌّ أَمِیرُ اَلْمُؤْمِنِینَ مَالِکَ بْنَ اَلْحَارِثِ اَلْأَشْتَرَ فِی عَهْدِهِ إِلَیْهِ حِینَ وَلاَّهُ مِصْرَ ، جِبَایَهَ خَرَاجِهَا وَ جِهَادَ عَدُوِّهَا وَ اِسْتِصْلاَحَ أَهْلِهَا وَ عِمَارَهَ بِلاَدِهَا . این فرمانى است از بنده خدا ، على امیر المؤمنین ،به مالک بن الحارث الاشتر.
در پیمانى که با او مى نهد ، هنگامى که او را فرمانروایى مصر داد تا : خراج آنجا را گرد آورد و با دشمنانش پیکار کند ، زمینه طلب اصلاح مردم فراهم شود و شهرهایش را آباد سازد .
تذکر نکته آغازین این اساسنامه دولت اسلامی – که باز نه کار ماست و نیاز به شرح توسط علمای اخلاق دارد – اینکه حضرت بیان می کند علّت جواز نوشتن این نامه ، به جهت عبدِ الله بودن اوست که خداوند چنین اجازه ای به او داده که امیرالمؤمنین بشود و دستورالعمل حکومت داری اسلامی را صادر بکند. عبودیت الله هست که انسان را به این جایگاه می رساند نه مشخصّه دیگری . اما به قول دوستان طلبه مان ، شاهد مثال ما ف این فراز نامه است که وظایف دولت اسلامی را تیتر وار معیین می کند.
1- جمع آوری مالیات و یا به قول امروزی ها، کسب درآمدهای عمومی
2- جهاد با دشمنان و یا به قول امروزی ها ، داشتن سیستم دفاعی
3- آماده کردن زمینه اصلاح امّت اسلامی
4- آباد کردن شهرها و یا عمران و شهرسازی
با اندکی دقّت در تکالیف چهارگانه شمرده شده ، به وضوح دیده می شود که سه وظیفه کسب درآمد و جنگ و دفاع و عمران آبادانی ، به نوعی وجه مشترک همه دولت ها و حکومت های اسلامی و غیر اسلامی است. به بیان دیگر این سه وظیفه را هم رییس جمهور آمریکا انجام می دهد و هم رییس دولت ژاپن و هم رییس جمهور ایران . اما وجه تمایز یک دولت شیعی اسلامی که تحت ولایت فقیه ، انجام وظیفه می کند، با سایر دولت ها و حکومت های سکولار یا غیر دینی ، در آماده کردن زمینه اصلاح امّت اسلامی است که تکلیف اصلی دولت اسلامی نیز به شمار می رود ، چرا که در بینش سیاسی توحیدی ، هدف از آفرینش انسان و جهان ، تربیت توحیدی و آمادگی برای رسیدن به ولایت الله می باشد.
به بیان دیگر ، انسان در این چند روزۀ زودگذر دنیا برای کسب آمادگی پذیرش و لقاء ربّ خود درنگی خواهد کرد و نه امر دیگری ، البته دشمنان بشریّت از آغاز تاریخ، همواره این هدف را به حاشیه رانده و با آن به مبارزه پرداخته اند. و از دیگر آیات و روایات و شرح شارحین معزّز نامه امام (ع) به مالک، به دست می آید که در حکومت اسلامی ، هر اقدامی از طرف دولت و ملّت باید وسیله ای برای اصلی ترین هدف و وظیفه که همان اصلاح امّت اسلامی است ، باشد. یعنی هرکار اقتصادی و عمرانی و دفاعی به خودی خود -بازبه قول دوستان طلبه مان – موضوعیّت ندارد ، و اگر وسیله و مقدّمه ای برای تربیت فطری توحیدی اهل بلاد باشد ، ممدوح است وگرنه ای بسا مانع رشد و تعالی انسان هم خواهد بود.
جالب اینکه عبارت به کار رفته برای اصلاح در نامه امام علی (علیه السلام) در باب “استفعال” استفاده شده است، که نشان گر معنی طلب و درخواست می باشد ، یعنی اقدامات و مقدّمه چینی های دولت اسلامی بایست به گونه ای لطیف و حساب شده جلو برود ، که اهل جامعه ، با رشد و تعالی و برطرف شدن موانع، خودشان درخواست اصلاح داشته باشند. مخلص کلام اینکه ویژگی های کسی که در خود توانایی عهدار شدن مسؤلیّت بسیار خطیر ریاست جمهوری دولت اسلامی را می بیند ، باید به گونه ای باشد که به مسایل اقتصادی ، دفاعی ، عمرانی و …. به عنوان هدف و نجات دهنده جامعه از بحران نگاه نکند ، بلکه همه آنها را وسیله ای برای آماده نمودن اجرای فرامین اسلامی و قوانین الهی بداند ، تا جامعه اسلامی تحت حکومت ولایت فقیه که شعبه ای از ولایت رسول الله است ، به رشد و تعالی معنوی و توحیدی برسد و انشالله جامعه کشش و آمادگی حضور ولیّ معصوم (ع) را پیدا بنماید.
و نکته آخر اینکه به نظر می رسد بزرگواران مدّعی توانایی مسؤلیّت جامعه، بایستی قولاً و عملاً دارای این خصوصیّت باشند . یعنی در مسؤلیّت های قبلی ، سخنرانی ها ، کتاب ها و مقالات ، بیانات و در موضع گیری های متعدد سالهای دور و نزدیک و همچنین در شعارها و تبلیغات خودشان ، نگاه وسیله ای به امور اقتصادی ،دفاعی ، عمرانی و….. داشته باشند و هدف را آماده نمودن زمینه اجرای فرامین الهی توسط مقام عظمای ولایت – که پرچم به دوش ایشان است – بدانند . و خدای نکرده جهت کسب محبوبیّت عمومی و به قول خودشان برای جلب آرای خاکستری ، جای هدف را با وسیله ها عوض نکنند.
و بر ماست که با رصد دقیق و بررسی سوابق ، مواضع قبلی و فعلی، توانمندی ها ، شعارها ، طرفداران و حامیان کاندیداها ، و نیز ملاک قرار دادن معیارهای قبلی بیان شده از طرف مقام معظّم رهبری ، صالحین مطرح شده را شناسایی نموده و منتظر بیانات جدید معظّم له و معیارهای این دوره ریاست جمهوری که توسط ایشان اعلام خواهد شد ، بمانیم تا با تطبیق معیارهای خاصّ این دوره ، از بین افراد صالح شناسایی شده ، اصلح این دوره را به حول و قوّه الهی و با کمک بزرگانمان پیدا و تبلیغ بنماییم .
سلام و تبریک ایام میلاد انقلاب
با پست “نامه ی استعفای رؤسای مجلس و دولت در پوزش از رهبر و ملت!!” در فردوس به روزیم
ایشالا عاقبت بخیر بشید! مثل شهدا!
نسأل الله منازل الشهدا!
احسان جان برادر،شما اهل کجایی؟ تو کدوم شهری؟ چه رشته ای میخونی؟
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
احسان: سلام و ممنون از حضور بلوغی شما . ما اهل دلیم مثل شما، چطور؟
مطلب به جایی بود
با تشکر
سلام و تبریک ایام میلاد انقلاب
با پست “نامه ی استعفای رؤسای مجلس و دولت در پوزش از رهبر و ملت!!” در فردوس به روزیم
ایشالا عاقبت بخیر بشید! مثل شهدا!
نسأل الله منازل الشهدا!
سلام. امیدوارم خوب باشید.
فدای امام علی علیه السلام بشم. کاش یکم راسای دولت هم همین ویژگیها را داشتند.
راستی بروزم تتشریف بیارید
سلام عزیز
ایام الله دهه فجر بر شما مبارک
با پیام ها و پیامد ها به روزم
خوشحال میشم نظر بدید
سلام
ممنون ازاین پستی که گذاشتین…
عالی بودوبه موقع…
.
.
التماس دعا
خیلی زیبا و تاثیر گذار بود
خدا به مردم ایران کمک کنه ایشالا بتونن بهترین فرد رو انتخاب کنن و در هر دوره به دولت الهی امام عصر نزدیک تر بشیم… امین.
احسان جان برادر،شما اهل کجایی؟ تو کدوم شهری؟ چه رشته ای میخونی؟
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
احسان: سلام و ممنون از حضور بلوغی شما . ما اهل دلیم مثل شما، چطور؟
راستش خیلی باهات حال کردم! خیلی یعنی خیلی! شاید بیش از حد! اگه اینجا نمیخوای ج بدی لا اقل به ایمیلم بزن! من دانشجوی پزشکیم!
سلام
با مطلبی مهم !!! بروزم !
با عنوان:
خواهران در اینترنت و فضای مجازی دنبال چه چیزی هستند؟
با دقت بخوانید و نظر دهید!
یاعلی (ع)
فرهنگ پرواز
سلام سایت و همچنین وبت واقعا حف نداره باهام تبادل لینک میکنی
سلام وبلاگ خوبی دارین اگه با تبادل لینک موافقین در بخش نظرات خبرم کنین که لینکم کردین تا لینکتون کنم ممنون التماس دعا- یا حق[نیشخند][چشمک][بدرود][گل]